Rade harb de oala sparta
Et pluribus unum

"Nu merita sa plângi pentru nimeni, iar cei care merita nu te vor face sa plângi." Gabriel Garcia Marquez
 • Et pluribus unum
 • Aboneaza-te la insemnari
 • Blog Status
 • Vizitatori:
  106.093
   
 • Insemnari:
  43
   
 • Comentarii:
  57
   

"Moralitatea este atitudinea pe care o luam fata de oamenii care ne displac". Oscar Wilde

Magazin naturist
 

Scurte biografii - Cornel Chiriac
     media: 5.00 din 3 voturi

Am fost azi in vizita la un bun prieten de-al meu, despre care am sa mai "vorbesc" aici la timpul potrivit. Discutand despre una alta, la o cafea si o tigara, inevitabil am ajuns la capitolul muzica. Despre ce trupe am mai ascultat sau inca o facem in ultima vreme, impresii, putine critici, glume si tot ce inseamna o atmosfera de buna dispozitie .
Saru' mana Luminita pentru ... stii tu pentru ce!

Una peste alta, m-a lovit brusc o constatare a unui fapt, cel putin trist, din punctul meu de vedere.
Pe vremuri, in acea binecunoscuta perioada de austeritate in toate planurile, dar mai ales in cel informativ (vorbesc de autenticitatea si calitatea informatiilor din presa scrisa si nu numai [inclusiv arhicunoscutele conserve de pe rafturile magazinelor] ), noutatile muzicale ajungeau cu mare greutate in tara.
Fie din greseala unui distribuitor, ocazie cu care mai prindeai un disc pe ici colo, fie datorita turistilor din spatiul vestic al Europei, care-si petreceau vacanta pe litoralul romanesc si cu care puteai aunge "la mica intelegere".
Deasemeni, in Iasi, puteai sa platesti 3 lei ca sa asculti o singura melodie, la o singura boxa, o singura data...Incredibil, nu? Dar adevarat!

Ceea ce vreau sa spun este ca unii indivizi pasionati de muzica chiar faceau sacrificii [in sensul de efort] pentru a asculta muzica ce le placea si care, sant convins, inca ii face sa mai tresalte.

In ziua de astazi situatia e cu totul alta. Nu pot sa afirm ca te impiedici pe toate drumurile de un disc bun, dar este INCOMPARABIL mai usor de gasit. Repet: incomparabil mai usor. Totusi dezinteresul publicului, mai ales cel tanar, depaseste cu multa limita mea de intelegere.
Este la fel de adevarat, pe de alta parte, ca odata cu accesul la informatie, care vine intr-o forma mai mult sau mai putin diversificata, este si firesc ca si gusturile sa tinda spre aceeasi directie.

Am facut aceasta mica paranteza pentru a mentiona ca, fiind astazi in vizita la prietenul meu, mi-am adus aminte fara sa vreau marele Cornel Chiriac, realizatorul legendarei emisiuni radio "Metronom" la Radio Europa Libera.
De aceea, astazi nu voi vorbi despre o trupa anume, ci voi incerca sa aduc un omagiu marelui om care a fost Cornel Chiriac.

Cornel Chiriac s-a nascut la data de 8 mai 1941, la Pitesti. Face pasiune pentru muzica inca din perioada liceului, iar mai tarziu, dupa sustinerea examenului de bacalaureat, urmeaza cursurile Facultatii de Limba Engleza din Bucuresti. Intra in contact cu persoane din lumea presei inca de pe vremea studentiei ca, mai tarziu sa inceapa sa lucreze la Radio Bucuresti, unde pune bazele emisiunii Metronom, realizata in colaborare cu Geo Limbasanu. Emisiunea se va bucura de un imnes succes inca de la primele editii, datorita calitatilor de prezentator si critic muzical ale lui Cornel Chiriac.
El va fi considerat ulterior drept unul dintre cei mai mari critici si comentatori de radio din perioada anilor '60, pe care Romania a avut sa-i ofere lumii intregi.
La Metronom se puteau asculta ultimele noutati din domeniul muzicii rock, pop, dar si Jazz si Blues.
Cornel Chiriac nu uita nici presa scrisa. Deasemeni, sustine intens organizarea si desfasurarea Festivalului National de la Ploiesti.

Pleaca din tara in 1969 din cauza unor motive pe care nu le voi aduce in discutie aici. Va continua seria de emisiuni Metronom (dar nu numai) la postul de radio Europa Libera din Munchen.

Despre venirea sa la Eurpa Libera, isi va aduce aminte Noël Bernard, intr-o emisuine de la acelasi post de radio (in data de 5 martie 1975):

" L-am întâlnit pe Cornel Chiriac pentru prima oară în primăvara lui 1969. Era la scurt timp după invazia Cehoslovaciei. Cumva, Cornel reuşise să iasă din România şi să ajungă în Austria. Cineva mi-a spus că în lagărul de refugiaţi de la Kreiskirchen de lângă Viena se afla un tânăr muzician român foarte talentat, care făcuse emisiuni muzicale la Radio Bucureşti şi care era un as în domeniul muzicii moderne. Am intrat în legătură cu el şi am aranjat să ne întâlnim la Salzburg. Cornel nu avea încă hârtiile de refugiat care i-ar fi permis să călătorească în RFG.

Îmi aduc aminte ca astăzi de ziua în care ne-am întâlnit într-un frumos şi vechi hotel de pe malurile Salzarului, un râu pitoresc care traversează oraşul lui Mozart. M-a întâmpinat un băiat tânăr, pe vremea aceea avea 25 sau 26 de ani, puţin hippy ca înfăţişare, dar evident inteligent, plin de candoare şi simpatic. Conversaţia n-a durat prea mult. Mi-a povestit despre greutăţile pe care le întâmpinase la Radio Bucureşti, despre felul cum emisiunile lui erau cenzurate. Despre modul absurd în care un nechemat sau altul stabilea ce melodii sunt conforme cu linia partidului şi care sunt contrarevoluţioare sau subversive. Mi-a spus că tolerase toate aceste nu fără momente de răzvrătire fiindcă spera, împreună cu mulţi alţii pe vremea aceea, că lucrurile se vor îndrepta treptat. Invazia Cehoslovaciei, înăbuşirea Primăverii de la Praga îi zdrobise toate speranţele. Hotărâse să plece cu orice chip din România.

M-am înţeles cu el să vină să lucreze la noi la Radio. Mă felicitam că făcusem o achiziţie bună, că umplusem o lacună în programele noastre, fără să bănuiesc pe vremea aceea cât de strălucită avea să se dovedească. După completarea formalităţilor, a venit la noi la München la sfârşitul lui mai 1969. Curând după aceea, undele hertziene purtau spre România şi în lumea largă unul dintre cele mai bune programe din lume de muzică populară modernă. La început, Cornel a simţit nevoia să-şi reverse năduful şi, folosind un limbaj prea elegant, s-a răfuit cu cei care nu-l lăsaseră să-şi facă meseria la el acasă, care îl siliseră s-o apuce pe drumul pribegiei. N-ar fi trebuit poate să-l las s-o facă. Cel puţin nu în stilul acela. Dar nu am vrut ca acest tânăr de o sensibilitate cu totul deosebită să aiba impresia că a fugit de o cenzură în România ca să dea de o altă cenzură aici la München. "


* Important: multumiri deosebite realizatorilor paginii web http://interioare.free.fr/ de unde am preluat citatul de mai sus.

Inutil sa mai aduc in discutie calitatile sale, in primul rand, de om, persoana cu suflet deosebit, un rebel al acelor vremuri, care, nu-i asa, nu dorim sa le revedem niciodata.

In seara zilei de 4 martie 1975, pleaca spre casa dupa o scurta iesire in oras. In acea fatidica seara, Cornel Chiriac va fi injunghiat langa masina sa, intr-o parcare din Munchen...

Astazi, cei care vor sa aduca un omagiu marelui om, critic, disk-jokey, talent - Cornel Chiriac - o pot face la cimitirul Reinvierea, la pozitia E19.

Ca un omagiu adus lui Cornel Chiriac, la Ploiesti se infiinteaza Clubul de Jazz "Cornel Chiriac" ( 24 februarie 1995 ).

Ciudata este soarta uneori, mai ales daca ne gandim ca in acele vremuri marele minti sau, daca vreti mintile "luminate" au fost (sau cel putin s-a incercat) reduse la tacere, iar in ziua de azi nu intereseaza pe nimeni.
Dar asta e alta poveste...

* Ultima emisiune realizata de Cornel Chiriac poate fi ascultata la adresa de web http://nmion.chez-alice.fr/bin/cornelc.mp3

Pana data viitoare, sa mne auzim numai de bine!Comentarii

Impresionant articolul tau. Voi da un link la el de la grupul de discutii FANCLUBCORNELCHIRIAC. Te asteptam sa devii prietenul nostru. Iti las adresa grupului. Group Email Addresses
Post message: fanclubcornelchiriac@yahoogroups.com
Subscribe: fanclubcornelchiriac-subscribe@yahoogroups.com
Unsubscribe: fanclubcornelchiriac-unsubscribe@yahoogroups.com
List owner: fanclubcornelchiriac-owner@yahoogroups.com

Te asteptam!!!
de Dragos Constantinescu in data de 2008-06-21 17:56
Hey Man,

Te felicit !!! Long live Cornel Chiriac !!!
de ARC in data de 2008-08-11 02:29


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare